TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ '' TRSM'' NEDİR?
Ruhsal problem yaşayan hastalara (şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar , şizoaffektif bozukluk ve bipolar duygulanım bozuklukları) psikososyal destek hizmeti veren, takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi yapan, etkin ve ulaşılabilirbir hizmet sunan merkezlere Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) denir.
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNE KiMLER MÜRACAT EDEBİLİR?
- Hekimlerin poliklinikleri esnasında tespit ettikleri ya da hastanede tedavisi tamamlanan uygun hastalar
- Kendiliğinden veya aileleri tarafından getirilen hastalar
- Geçmişteki hastane kayıtlarına bağlı olarak tespiti yapılan hastalar
TRSM'LERİN İŞLEYİŞİ
- Tespiti yapılan hastalar veya hasta yakınları ile telefon yoluyla irtibat kurulduktan sonra TRSM işleyişi ve uygulamalar konusunda bilgilendirme yapılarak hasta merkeze davet edilmektedirler
- Hastalar TRSM'de bulunan ilgili psikiyatri uzmanınca değerlendirildikten sonra sağlık kurulu raporu ile merkezde takip altına alınmaktadırlar.
- TRSM'ler mesai saatleri içerisinde (08:00-16:00) hizmet vermekte olup, Sağlık Bakanlığı’na ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet gösteren merkezlerdir.
- Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıt olan hastaların buradan alacakları hizmetin bedeli SGK tarafından karşılanmakta olup hasta ve aileden herhangi bir ücret talep edilmemektedir!
- TRSM ye uzak oturan hastaların merkeze ulaşım ve öğle yemeği; bağlı bulunduğu hastane tarafından sağlanmaktadır!
TRSM EKİBİNDE KİMLER VARDIR?
Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, hemşire, psikolog, ergoterapist (iş uğraşı terapisti) yada usta öğretici , sosyal hizmet uzmanı, tıbbi sekreter, yardımcı personel
TRSM' de neler yapıyoruz?
- Psikososyal beceri eğitimi (hastaları hastalık ve tedavi, tedavinin olası yan etkileri, günlük yaşam aktiviteleri, konusunda bilgilendirmek)
- Bireysel danışmanlık ve aile eğitimi
- Grup terapisi
- TRSM'e devam etmek istemeyen ya da uygun olmayan hastalara ev ziyaretleri,
- Hastanın durumuna göre uygun olarak resim, el sanatları, müzik, tiyatro/drama, halk oyunları, spor gibi uğraşı tedavileri
- Sosyal faaliyetler (kültür gezileri, piknik, sinema gösterimi vs...)
- Danışan ve ailelerine sosyal hak ve sorumlulukları ile ilgili bilgilendirme toplantıları
- Merkeze devamı sağlanamayan hasta ve ya yakınlarıyla irtibat kurmak ve merkezin hastayla bağlantısını oluşturmak..