Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)
16 Kasım 2022

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ '' TRSM''  NEDİR?

Ruhsal problem yaşayan hastalara (şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar , şizoaffektif bozukluk ve bipolar duygulanım bozuklukları)  psikososyal destek hizmeti veren, takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi yapan,  etkin ve ulaşılabilirbir hizmet  sunan merkezlere Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) denir.

TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNE KiMLER MÜRACAT EDEBİLİR?

• Hekimlerin poliklinikleri esnasında tespit ettikleri ya da hastanede tedavisi tamamlanan uygun hastalar
  • Kendiliğinden veya aileleri tarafından getirilen hastalar
  • Geçmişteki hastane kayıtlarına bağlı olarak tespiti yapılan hastalar

TRSM'LERİN İŞLEYİŞİ

• Tespiti yapılan hastalar veya hasta  yakınları ile telefon yoluyla irtibat kurulduktan sonra TRSM işleyişi ve uygulamalar konusunda bilgilendirme yapılarak hasta merkeze davet edilmektedirler
  • Hastalar TRSM'de bulunan ilgili psikiyatri uzmanınca değerlendirildikten sonra sağlık kurulu raporu ile merkezde takip altına alınmaktadırlar.
  • TRSM'ler mesai saatleri içerisinde (08:00-16:00)  hizmet vermekte olup, Sağlık Bakanlığı’na ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet gösteren merkezlerdir.
  • Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıt olan hastaların buradan alacakları hizmetin bedeli SGK tarafından karşılanmakta olup hasta ve aileden herhangi bir ücret talep edilmemektedir!
  • TRSM ye uzak oturan hastaların merkeze ulaşım ve öğle yemeği;  bağlı bulunduğu hastane tarafından sağlanmaktadır!

TRSM EKİBİNDE KİMLER VARDIR?

Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, hemşire, psikolog, ergoterapist (iş uğraşı terapisti) yada usta öğretici , sosyal hizmet uzmanı, tıbbi sekreter, yardımcı personel

TRSM' de neler yapıyoruz?

• Psikososyal beceri eğitimi (hastaları hastalık ve tedavi, tedavinin olası yan etkileri, günlük yaşam aktiviteleri, konusunda bilgilendirmek)
  • Bireysel danışmanlık ve aile eğitimi
  • Grup terapisi
  • TRSM'e devam etmek istemeyen ya da uygun olmayan hastalara ev ziyaretleri,