Klinik Hakkında
20 Haziran 2022



Hastanemiz Radyasyon Onkolojisi kliniği 2011 yılından beri sahip olduğu Siemens Artiste lineer hızlandırı cihaz ile kanser  hastalarına  tedavileri için hizmet vermektedir. Kliniğimizde 4 Uzman Doktor, 4 Radyoterapi Fiziği Uzmanı  ve 6 Radyoterapi Teknikeri görev yapmaktadır.

Radyoterapi (Işın tedavisi) tümör hücrelerinin radyasyon (Yüksek enerjili X-Işını ve elektron)  ile öldürülmesi veya çoğalmasının engellenmesi amacıyla uygulanan tedavi yöntemidir. Radyoterapi tek başına uygulanabileceği gibi, daha çok cerrahi sonrası aynı yerde tekrarlama riskini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Birçok kanser türünde de tedavi etkinliğini arttırmak amacıyla düşük doz kemoterapi ile birlikte tedavi yapılmaktadır. Bu nedenle, tümör bölgesi veya riskli bölgeye uygun radyasyon uygulanmasını sağlayan yüksek teknolojili ve bilgisayar destekli cihazlar radyoterapi amaçlı kullanılmaktadır.

Radyoterapinin amacı normal dokuları koruyarak sadece tümör hücrelerini hedeflemek, daha etkin ve daha az yan etkili tedavi yapmaktır. Normal hücreler de bir miktar radyasyondan etkilenir ama tümör hücrelerinin aksine, çoğu radyasyonun etkilerini üzerlerinden çok daha çabuk atarlar. Bu yüzden, normal hücreleri korumak için, ve yan etkileri azaltmak için tümör hücrelerini kontrol amaçlı verilecek toplam doz günlere yayılarak, günlük düşük dozlar şeklinde verilir ve hedeflenen doza çıkılır.

Radyoterapide planlama, tedavinin amacına göre yapılır. Tedavi planlaması simülasyon işlemi ile yapılır. Simülasyon, CT cihazıyla yapılır. CT'den gelen görüntüler bilgisayarlı tedavi planlama sistemine aktarılır ve tedavi edilecek bölge ve çevre organlar doktorlar tarafından konturlanır. Radyoterapi cihazlarından uygun ve doğru dozda radyasyon verilmesini sağlayan ve denetleyen Radyoterapi Fiziği Uzmanıdır. Fizikçi ve hekim beraber çalışarak tümör bölgesine mümkün olan en yüksek dozun uygulanmasını sağlarken normal dokular için en az doz verilecek tedavi planını 3 boyutlu özel bir bilgisayar sistemi ile planlar. Bilgisayarlı planlama sistemi ile 3 boyutlu konformal radyoterapi ve yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) yapılabilmektedir.

Sıkça sorulan sorular

  • Radyasyon tedavileri ağrısızdır. Tedavi esnasında hastalarımız hiçbir şey hissetmezler.
  • Radyoterapi sizi radyoaktif yapmaz. Tedavinizi aldıktan sonra çevrenize radyasyon yaymazsınız.
  • Tedaviler genellikle cumartesi ve pazar dışında haftanın her günü tedavi sonuna kadar aralıksız uygulanır.
  • Her ne kadar tedaviniz aslında sadece birkaç dakika sürse de, her bir tedavi seansı 15-20 dakika kadar bir süre olacaktır.
  • Radyoterapi boyunca bol bol dinlenmek ve dengeli beslenmek çok önemlidir.
  • Radyasyon tedavisinin yan etkileri genellikle geçici olup tedavi edilen vücut bölgesine göre değişmektedir ve doktorunuz hastalığınıza özel radyoterapi ayrıntıları hakkında aşamalı olarak bilgilendirme yapacaktır. Aklınıza takılan her hususu konusunda sorular sormaktan çekinmeyiniz.

Radyasyon Onkolojisi Hekimleri

Uz. Dr. Derya Küçük

Uz. Dr. Sıtkı Utku AKAY